HomeAuroraCertificering › Lokaal Veevoer

Aurora lanceert seizoenskaas met lokaal veevoer

Allemaal Lokaal (regionaal veevoer) 

De boeren van Aurora stappen over op lokaal veevoer

De boeren van Aurora doen als eerste kaasmakerij mee met de campagne Allemaal Lokaal van Milieudefensie. Zij stappen over op lokaal geteeld veevoer, omdat dit beter is voor het milieu. Het eerste product was de Aurora Winterkaas, die nog deels met veevoer uit Europa is geproduceerd. De volgende stap zijn kazen waarvoor al het veevoer in Nederland is geteeld. 

Ontbossing voor ons veevoer

De meeste Hollandse koeien eten soja als krachtvoer, waarvoor in Zuid-Amerika op grote schaal oerwoud wordt gekapt. Kleine boeren worden daarbij van hun land verdreven en de grond wordt niet meer gebruikt voor de eigen voedselvoorziening. Veevoer van dichtbij is beter voor de boeren, de bodem én je bord.

Zelf veevoer verbouwen: het kan

Overstappen op lokaal geteeld veevoer vraagt om pionierswerk. Aurora-boer John Arink vertelt: “Mijn koeien eten alleen maar voer dat van mijn eigen land komt. Het is een proces van misschien wel 10 jaar geweest om helemaal zelfvoorzienend te worden. Maar ik weet waarvoor ik het doe. Als je satellietfoto’s ziet van de oerwouden in Zuid-Amerika van nu en 30 jaar geleden, dan springen de tranen je in de ogen. De gevolgen daar van de intensieve sojateelt zijn verschrikkelijk, maar je hoort er bijna niemand over.”

Allemaal Lokaal

Met de campagne 'Allemaal Lokaal' geeft Milieudefensie het gebruik van lokaal veevoer een impuls. Op de campagnesite kun je ook andere boeren oproepen om de overstap te maken.

Aurora lanceert seizoenskaas met lokaal veevoer